Het Japanse dieet

Obesitas is een typische westerse welvaartsziekte. Zo zie je in Japan nauwelijks mensen met zwaarlijvigheid, en slechts 3% van de vrouwelijke Japanners heeft hier last van. Maar waar komt dit nu eigenlijk door? Ligt het aan het soort voedsel, hun levensstijl of een combinatie van beide? Er zijn een aantal vrij eenvoudige stappen die Japanners volgen om geen overgewicht te krijgen. Op rijtje zijn dat de volgende:

1. Kleine porties

In Japan is het gebruikelijk om veel kleine porties gedurende de dag te eten, waarbij kwaliteit boven kwantiteit staat. Er wordt liever vers en natuurlijk voedsel gegeten dan bewerkte industriƫle voeding.

2. Japanners eten daarnaast langzaam en genieten zo veel mogelijk van hun eten.

Er wordt niet voor niets zoveel aandacht besteed aan het visuele aspect van hun maaltijden. Eten doe je immers niet enkel met je maag, maar ook met je ogen.

3. Veel groenten, vis en rijst

De meeste Japanners zullen groenten, rijst en vis doorgaans verkiezen boven brood en zuivelproducten. Ook fruit is een groot onderdeel van hun maaltijden.

4. Ontbijten

Het ontbijt is een erg belangrijke maaltijd in Japan. De dag wordt doorgaans gestart met een keur aan gerechten welke rijst, groenten, eieren en soepen bevatten, en ook het gezonde drankje groene thee mag hierbij niet ontbreken.