Okonomiyaki

Okonomiyaki wordt gezien als typisch Japans “comfortfood”. Het eerste deel van het woord is “okonomi”, wat vrij vertaald “zoals je wilt” betekent. Het tweede gedeelte is “yaki” wat in dit geval “gefrituurd” betekent. Okonomiyaki is een soort hartige omelet of pannenkoek welke gevuld is met zeevruchten, varkensvlees en kool. Het is een enorm populair gerecht in Japan en is dan ook op veel straatfestivals te verkrijgen. Je kunt het wellicht een beetje vergelijken met de populariteit en de mate van het aanbod van friet, frikandellen en andere snacks in Nederland.

Er zijn uiteraard ook speciale restaurant waar men dit gerechtje kan nuttigen. In deze etablissementen wordt het hapje recht voor je neus bereid op de bakplaat, en in sommige restaurants mag je zelfs je eigen gerecht bereiden op een teppan in je tafel of aan de bar.

Okonomiyaki is best een veelzijdig gerecht en er zijn dan ook verschillende varianten van. Zo is er de “Monjayaki-Style” okonomiyaki, welke vooral populair is in Tokyo en andere gedeeltes van de Kanto regio. Bij de bereiding van deze okonomiyaki worden de ingrediĆ«nten eerst gekookt en wordt de bloem met veel water vermengd. Vervolgens wordt alles in een ringvorm gelegd en wordt het beslag eroverheen gegoten. Men eet dit gerechtje direct van de bakplaat met een klein spateltje in plaats van met stokjes of mes en vork.

De “Hiroshima-Style” okonomiyaki is net weer wat anders. Hierbij worden de ongekookte groenten verspreid over het deeg in plaats van ze erdoorheen te mixen. Vervolgens wordt het pannenkoekje op yakisoba of udon noedels gelegd en gebonden met een ei. Vaak wordt er nog een heerlijke bruine saus aan toegevoegd welke zorgt voor een verrijking van de smaak.