Japans bier

Japan kent diverse grote biermerken. In dit artikel gaan we wat verder in op een aantal van hen.

Asahi

Dit Japanse biermerk wordt gebrouwen door Asahi Breweries en bezit een marktaandeel van maar liefst 50%. De bekendste biersoort van Asahi is de Asahi Super Dry. Dit biertje zag het levenslicht in 1987 en bevat een alcoholpercentage van zo’n 5%. Het wordt daarnaast inmiddels niet alleen naar het buitenland geëxporteerd, maar zelfs gebrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Een van de Asahi fabrieken die in Japan staan is te vinden in Saijo, wat ook wel de bronwaterstad van Japan genoemd wordt. En zoals het de echte Japanse taal betaamt betekent natuurlijk ook de naam Asahi iets. Asahi staat namelijk letterlijk voor “rijzende zon.”

Kirin

Dit populaire Japanse biermerk brengt een aantal biertjes voort, waarvan de Kirin Ichiban er één is. Dit is een Lager bier zonder bittere nasmaak en zonder een erg uitgesproken of typerende smaak met een alcoholpercentage van 5%. Een fijne dorstlesser dus en gemakkelijk door te drinken. Het biertje dat op de Europese markt komt wordt echter gebrouwen in de brouwerij van Weihenstephan, de oudste brouwerij ter wereld. In Japan is Kirin naast Asahi het grootste biermerk van het land.

Suntory

De Japanse groep van distilleerderijen en brouwerijen genaamd Suntory werd opgericht in 1899. Het is inmiddels een van de grootste producenten van sterke dranken en bieren in Japan. Naast bier heeft Suntory ook een aantal frisdrankmerken in het bezit, en als klap op de vuurpijl bezit het de Japanse licentie van Pepsi Cola.

Shinjirō Torii opende op 1 februari 1899 zijn winkeltje in Osaka genaamd Torii Shōten, waar hij geïmporteerde wijnen ging verkopen. De winkel kreeg een nieuwe naam in 1921 en werd omgedoopt tot Kotobukiya. De reden hiervan was een uitbreiding van de activiteiten, waar opvolgend de oprichting van de Yamazaki whisky distilleerderij volgde. Het produceren van de whisky begon in 1924, en in 1929 werd de eerste single malt whisky van Japan verkocht, de Suntory’s Shirofuda.

De bierproductie werd echter pas in 1963 gestart, vlak nadat de bedrijfsnaam wijzigde van Kotobukiya in Suntory. Vanaf 1997 mag het bedrijf er nog een mijlpaal op zijn conto bijschrijven, namelijk dat het de enige bottelaar, distributeur en licentiehouder van Japan is met betrekking tot de producten van Pepsi. Dit alles heeft het bedrijf geen windeieren gelegd, want in 2009 nam Suntory het merk Orangina over. Een frisdrankmerk dat goed was voor zo’n 300 miljard Yen.