De typische rijstkoeken en balletjes gemaakt van zeer plakkerige rijst noemt men mochi, en zijn een echt traditioneel Japanse lekkernij. De balletjes worden soms gedoopt in een poeder van sojabonen, genaamd kinako, ofwel gevuld met “maju”, een pasta van rode bonen. Ook zijn de mochi te eten met zeewier en sojasaus. Om het eten van mochi te vergemakkelijken worden ze vaak aan een houten stokje bevestigd, en op veel stations is het mogelijk om een doosje mochi te kopen om deze vervolgens als cadeautje weg te geven. Een beetje zoals dat wij in het westen een doosje bonbons cadeau doen.
Mochi wordt dan ook veelal gemaakt ter ere van speciale gelegenheden als een verjaardag of nieuwjaarsdag. Ook als toetje wordt het in Japan regelmatig gegeten, waarbij het vergezeld wordt met een lekker kopje groene thee. Ook hierin zie je weer een overeenkomst met een chocolaatje of bonbon bij het kopje koffie na een diner, zoals we dit in het westen vaak doen. Het grootste verschil is in feite dat bonbons zoet zijn, en dat de mochi een hartige eigenschap hebben. Luguber weetje aan mochi is dat er jaarlijks diverse Japanners overlijden door verstikking, nadat ze de kleverige rijst gegeten hebben.