Gember

Als je wel eens sushi hebt gegeten in een Japans restaurant is het je vast wel eens opgevallen. Je krijgt namelijk altijd een klein schaaltje met zeer dun gesneden gele of roze plakjes gember op tafel gezet. Dit bijgerechtje wordt gari genoemd. Het zijn heel dunne plakjes jonge gember, ingelegd in azijn met suiker en een beetje zout. Maar waarom krijg je dit nu eigenlijk?

Ten eerste neutraliseert de gari je smaakpapillen, waardoor het perfect geschikt is om tussen elke hap sushi een plakje gari te eten. Zo wordt de smaak van de ene sushi niet beïnvloed door de nasmaak van de andere sushi. Op die manier kun je volledig van je sushi genieten, wat een zeer belangrijk aspect van eten is in Japan!

Naast de neutraliserende smaak bevat de gari een keur aan vitamines, mineralen, spoorelementen, aminozuren en vezels. Gember is tevens arm aan calorieën en zit boordevol met antioxidanten. Als klap op de vuurpijl heeft gember een aangenaam effect op je spijsvertering, de longen en het maaggebied in het algemeen. Het is dan ook niet voor niets dat die Japanners zo graag gember verwerken in hun gerechten!