Oishii Dashi

Wanneer je Oishii Dashi vertaalt betekent het letterlijk “Lekker, Bouillon”. Oishii Dashi bestaat uit een veelzijdigheid aan smaakvolle Japanse salades, soepen en diverse andere lichte gerechten met zeer authentieke en originele recepten.

Dashi is een product dat gemaakt wordt van kombu en bonito flakes. Kombu is een soort zeewier en bonito flakes zijn gerookte, gedroogde en gefermenteerde stukken tonijn. Wanneer je deze ingrediënten als basis gebruikt voor je dashi kun je het gerecht verder geheel naar eigen smaak maken door bijvoorbeeld miso, sake, suiker en sojasaus toe te voegen.

Maar wat maakt dit gerecht nu zo lekker en gezond? Dit komt door de vijfde smaak die we als mensen kennen. Want naast zoet, zuur, zout en bitter is umami namelijk de vijfde smaak die we op ons smaakpalet kunnen onderscheiden. In het Japans betekent umami letterlijk “heerlijke smaak”, en dat het heerlijk is zullen veel mensen bevestigen. De beste omschrijving hiervoor is hartig, een beetje zoals oude kaas ook hartig is. Doordat alle ingrediënten van dashi enkel umami als smaak hebben, creëer je een bouillon met een zeer uitgesproken smaak waarbij alle andere smaken versterkt en omhoog gehaald worden.