Teppanyaki

Iedereen die wel eens in een Japans restaurant is geweest heeft wel eens gehoord van teppanyaki. Kort door de bocht en wellicht een beetje oneerbiedig is teppanyaki de Japanse variant op ons oer-Hollandse gourmetstel. Het omvat namelijk de bereiding van voedsel op een hete kookplaat. Wanneer je het woord teppanyaki ontleed krijg je de woorden teppan en yaki. Het woord “teppan” betekent “ijzeren plaat” en is dus een verwijzing naar de hete kookplaat. Het woord “yaki” refereert naar de manier waarop het voedsel wordt bereid. Grillen of bakken dus.

Zo rond 1945 vond Shigeji Fujioka, de uitvinder van teppanyaki, een ijzeren plaat tussen de restanten van een uitgebrande scheepswerf. Toen de oorlog ten einde kwam besloot Fujioka een restaurant te openen waarbij hij deze ijzeren plaat als bakplaat gebruikte. Door de erg westerse kookstijl van Fujioka trok zijn restaurant in het begin voornamelijk buitenlandse bezoekers aan, waaronder legerofficieren en danseressen. Hierop ontwikkelde Fujioka een spectaculaire kookshow waarbij hij verschillende trucs ten tonele bracht. Dit is dan ook precies de reden dat teppanyaki tegenwoordig nog steeds hand in hand gaat met het zogenaamde “show cooking”. Er zijn ook teppanyaki restaurants waar de gasten hun eigen vlees mogen bereiden. Soms zit de bakplaat verwerkt in een bar waar men aan komt te zitten, maar in de wat ruimere restaurants zit hij meestal verwerkt in het tafeltje.

Teppanyaki beperkt zich niet slechts tot één of enkele ingrediënten, maar is door de gesloten grillplaat inzetbaar voor allerlei voedselsoorten. Je kunt hierbij denken aan garnalen, vis, vlees, schaaldieren, rijst, noedels, groenten en eieren. De ingrediënten worden in veel westerse landen bereid in sojaolie, hoewel de grill in Japan geolied wordt met een groenteolie, met dierlijke vetten of een mix van deze twee.

Het komt nog wel eens voor dat teppanyaki in één adem genoemd wordt met hibachi grill. Dit zijn echter twee verschillende bereidingswijzen. Want waar teppanyaki een bakplaat is met een gesloten oppervlak, heeft de hibachi grill een open structuur. Ook wordt de hibachi grill op een andere manier verwarmd, namelijk boven een open vuur van kolen of gas. Teppanyaki wordt echter verwarmd door het gebruik van propaan. De hibachi grill is geschikt voor grotere stukken vlees, groenten of vis, terwijl de teppanyaki bakplaat, zoals eerder al vermeld, geschikter is voor een diverser aanbod aan ingrediënten. De kleinste ingrediënten kunnen hierop immers gebakken worden zonder ergens tussen te vallen.