Awamori

Dit inheemse sterk alcoholische drankje komt oorspronkelijk uit Okinawa en is uniek in zijn soort. Het drankje wordt gedestilleerd van Thaise indica rijst met een lange korrel, en heeft een alcoholpercentage van maar liefst 50%. Wat het drankje zo uniek maakt is dat het een compleet andere substantie heeft dan welke westerse gedestilleerde drank dan ook. Dit verkrijgt men door een zeer nauwkeurig destillatieproces. Awamori wordt overigens gerijpt in traditionele kleipotten, om zo de smaak en zachtheid te verbeteren.

Awamori lijkt qua smaak een beetje op sake en drink je uit een stenen kopje. Vaak krijg je dit drankje in een restaurant geserveerd met water en ijs, de meest populaire manier om Awamori te drinken. In een bar kun je het eventueel nuttigen met warm water. Het is ook mogelijk om Awamori in cocktails te verwerken of “on the rocks” te drinken. Traditioneel wordt Awamori geserveerd in een zogeheten “kara-kara”. Dit is een klein aarden vat met een kleine knikker gemaakt van klei erin. De knikker zou zorgen voor het typische “kara-kara” geluid, dat er voor moest zorgen dat mensen wisten dat het vat met Awamori leeg was. De speciale aarden vaten worden overigens nog steeds gevonden in Okinawa, echter ontbreken de knikkers van klei vaker wel dan niet.

Net als bij whisky stijgt de prijs van Awamori naargelang de drank ouder wordt. Interessant detail aan Awamori is overigens dat de productie van de drank niet kan voldoen aan de binnenlandse vraag naar het product. Awamori wordt daarnaast ook wel verwerkt in Kōrēgusu. Dit is een zeer pittige saus welke gemaakt is van chili en vervolgens doordrenkt van Awamori. De saus is een populaire smaakmaker voor onder andere Okinawa soba.