Dresscode en etiquette voor een bezoek aan een sushirestaurant

Ga je binnenkort sushi eten in een Japans restaurant? De Japanse cultuur en hun keuken zijn voor de meeste Nederlanders interessant, mysterieus en moeilijk te begrijpen. Je kan je bijvoorbeeld afvragen welke dresscode je moet aanhouden: is relaxte sportswear van aim’n goed of moet je iets formeler dragen? Wat zijn de absolute no-go’s als je sushi gaat eten? En moet je een fooi geven? Met deze aanwijzingen kan je genieten van de fenomenale Japanse keuken zonder een modderfiguur te slaan.

Dit is de beste dresscode voor een Japans restaurant

Om te beginnen: wat draag je als je sushi gaat eten? Dat hangt van de gelegenheid af. Jeans, T-shirts of sportkleding van aim’n is prima in een casual noodle bar of een ander gunstig geprijsd restaurantje. Niemand zal je daarop aanspreken, zeker niet in Nederlandse gelegenheden, waar de sfeer een stukje ontspannener is dan in Japan zelf.

Anders wordt het als je naar een sterrenrestaurant gaat, of naar een prijzige sushibar waar veel zakenlui komen. Dan is kleding van aim’n niet gepast, en is een formelere dresscode de beste keuze. Minimaal betekent dat, dat je geen slippers, korte broeken of mouwloze T-shirts draagt. Ook niet als je toerist bent en als het een hete dag in de zomer is. Een nette broek, dichte en schone schoenen en een egaal T-shirt of overhemd zijn dan goede keuzes voor mannen. Dames kunnen een blouse, nette broek of rok en dichte schoenen aantrekken.

In de allerchicste restaurants kan zelfs een smart casual of business casual dresscode gelden. Een pak met overhemd en dichte leren schoenen is dan de aangewezen kledingcombi voor heren. Dames komen in dit geval niet weg met een tracksuit van aim’n: zij dragen het best een nette jurk met hakschoenen en eventueel elegante sieraden. Als ze willen (en het geld er voor overhebben) kunnen vrouwen ook aankomen in een kimono of een jurk van een bekende (Japanse) designer.

Japanse tafelmanieren

In een sushirestaurant gedraag je je rustig, beleefd en beheerst: hard praten, lachen of roepen is not done. Je mag bij het eten van je misosoep of noedels slurpen, maar niet te hard. Gebruik eetstokjes om het eten naar je mond te brengen – je kan hierbij de kom of het bord met de hand naar je gezicht brengen. In een echt Japans restaurant wacht je met drinken totdat iemand anders ook zijn glas bier of sake oppakt, en klink je de glazen tegen elkaar terwijl je proost.

Na de maaltijd

In een Japans restaurant is het een goed gebruik om een klein beetje eten op je bord te laten liggen, als teken dat de hoeveelheid voedsel voldoende was. De gastheer of gastvrouw bedanken voor de maaltijd wordt ook gewaardeerd. Als je klaar bent met eten, leg je de eetstokjes naast elkaar horizontaal op je bord. Je kan je handen afvegen met de natte doekjes die worden verstrekt, maar het is niet netjes om daarmee je gezicht af te vegen. Tenslotte betaal je contant door het geld op het daarvoor bedoelde traytje te plaatsen. In Japan zelf is een fooi geven niet gebruikelijk en kan het zelfs aanstootgevend zijn. Nederlandse sushibars waarderen een fooi dan meestal weer wel!