Hanami: een feestelijke Japanse picknick

Als de bloesem aan de bomen verschijnt is het tijd voor een Japanse picknick. Voor Japanners heeft het moment dat de kersenbomen beginnen te bloeien een bijzondere betekenis: volgens de traditie herdenken Japanse boeddhisten dan de geboorte van Boeddha. Dit feest, Mahayana genaamd, wordt uitgebreid gevierd met de hele familie, met een picknick op een plaid in een park, onder de bloeiende kersenbloesem.

De geboorte van Boeddha

Tijdens het Mahayana-feest wordt de geboorte van Boeddha op speciale manieren herdacht. Volwassen gelovigen en kinderen met bloemen in hun haar bezoeken de tempels om Boeddha te eren. In de tempels bevindt zich een beeldje van de nog jonge Boeddha, omringd door kleurrijke creaties met bloemen. Bezoekers bedruipen het beeld met een lepel geurige bloementhee. Hiermee herdenken ze het moment na zijn geboorte, toen Boeddha en zijn moeder door de goden met water werden besprenkeld.

Symbolen en tradities

De roze en geurende bloesem die aan de bomen verschijnt staat symbool voor een nieuw begin. Tegelijkertijd is het voor zowel boeddhistische als niet-boeddhistische Japanners een herinnering aan de vergankelijkheid van het leven. Geen wonder dat dit feest graag uitgebreid met familie en vrienden wordt gevierd! Volwassenen en kinderen begeven zich naar parken waar zij hun plaid uitspreiden voor een uitgebreide picknick die zij ‘Hanami’ noemen. Overal ter wereld houden Japanners de traditie van de Hanami in ere. Ook niet-Japanners omarmen dit feest en sluiten met familie en vrienden aan.

Een Hanami voorbereiden

Een feestelijke Japanse picknick vergt wel wat voorbereiding. Om comfortabel in het gras te kunnen zitten is een grote en lekker zachte plaid onmisbaar. Helemaal in stijl zijn plaids in zachtroze tinten of met Japanse motieven. Een mooi servies van bamboe mag ook niet ontbreken, net als servetten en bestek. Als het later wordt en de schemering invalt maken lampjes in de bomen de feeërieke sfeer compleet.

Heerlijke Japanse gerechten

Als dit alles is geregeld is het tijd voor het belangrijkste onderdeel van de picknick: de typisch Japanse hapjes! Enkele suggesties die bij iedereen in de smaak zullen vallen zijn:

  • sushi: het meest bekende gerecht dat zich perfect leent voor een picknick buiten de deur
  • onigiri: met groenten of vis gevulde rijstballetjes
  • Japanse salades: een typisch Japanse wakame-salade met zeewier is heerlijk en eenvoudig voor te bereiden en mee te nemen
  • yakisoba: een populair gerecht van noedels met groenten, vlees of gebakken garnalen
  • gyoza: gevulde kleine pasteitjes
  • misosoep: met vlees of volledig vegetarisch; in thermoskannen mee te nemen en zo eenvoudig warm te houden
  • zoetigheden en desserts: mochi (zoete ronde cakejes) of dango (deegballetjes op een stokje)
  • Japanse drankjes: geurige matcha-thee of een warm of koud gedronken groene thee; ook saké, de typisch Japanse rijstwijn mag tijdens je picknick niet ontbreken

Natuurlijk kun je ervoor kiezen deze gerechten zelf te bereiden. Als je de taken verdeelt kan iedereen meehelpen. Wil je het jezelf en je gezelschap makkelijk maken, dan staat niets je in de weg om je favoriete hapjes te bestellen. Ook in Nederland vind je de heerlijkste Japanse restaurants waar je maaltijden kunt afhalen en laten bezorgen.