Zeewier

Een typisch ingrediënt in de Japanse keuken is zeewier. Zeewier eten is dan ook ontzettend gezond, een gegeven waar de Japanners al honderden jaren lang dankbaar gebruik van maken.

Zeewier, en dan met name kelp, bevat de meeste mineralen van alle plantensoorten op aarde. Dit komt omdat mineralen uit de oceaan direct worden opgenomen in het zeewier, waar ze zich in hun plantstructuur concentreren. Wanneer je zeewier eet staan deze mega gezonde mineralen dan ook volledig tot je beschikking. Zeewier is daarnaast enorm veelzijdig, want je kunt er niet alleen mee koken maar ook heerlijke thee van maken.

Op het moment dat je zeewier samenvoegt met water zorgt dat voor een zeer uitgebalanceerde mix van vitaminen, mineralen en sporenelementen welke gemakkelijk kan worden vastgehouden. Dergelijke stoffen heeft het lichaam nodig om een optimale gezondheid te garanderen.

Zo bevat zeewier onder andere colloïdale mineralen, dat houdt in dat het mineralen zijn in hun vloeibare vorm. Deze mineralen helpen op hun beurt weer bij het transport van andere voedingsstoffen, waaronder vitamines. Het zijn in feite de vrachtwagentjes waarop de vitaminen reizen om op de gewenste plek in het lichaam te komen.

Om je een beeld te geven waar zeewier allemaal goed voor is hebben we onderstaand lijstje voor je gemaakt.

1. Ontgiften

Door het eten van zeewier ondersteun je het lichaam bij de verwijdering van zware metalen en andere toxinen.

2. Goed voor het hart

Op plekken waar veel zeewier in het dieet voorkomt leven mensen stukken langer. Neem bijvoorbeeld Okinawa. De mensen die op dit Japanse eiland wonen hebben de eervolle vermelding van langstlevende mensen ter wereld. De vezels die in zeewier voorkomen helpen met name om de bloeddruk te verlagen en geven een verminderde kans op hartaanvallen en beroertes.

3. Laag in calorieën, rijk aan voedingsstoffen

In een kopje zeewier zitten slechts 30 calorieën, terwijl het aan de andere kant barstensvol zit met jodium, calcium, ijzer, magnesium en vitamine B. Ook is zeewier een erg goede bron van niacine, thiamine en EPA, een belangrijk omega 3 vetzuur.